Integratieve Psychotherapie


direct naar:
hulp bij therapievorm kiezen
waarom geen standaard diagnoses


Samenvatting
Integratieve psychotherapie is kortdurende en doelgerichte therapie op maat waarbij verschillende stromingen binnen de psychotherapie geïntegreerd (samengevoegd) zijn. Werkzame elementen worden op bewust en onbewust niveau ingezet.

Unieke benadering
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elke onderzochte therapievorm min of meer even goed werkt. Een behandelmethode die voor iedereen werkt, bestaat helaas niet en dat is ook logisch. Elk mens is namelijk anders en heeft daarmee een andere (therapeutische) benadering nodig om vooruitgang te kunnen boeken. Dit is een van de belangrijkste uitgangspunten van Integratieve Psychotherapie (IP). Elke cliënt zijn eigen therapie.

Hulp bij therapievorm kiezen
Om het kiezen makkelijker te maken, zijn hieronder de grootste verschillen tussen veel voorkomende therapievormen geaccentueerd, zodat je hopelijk de bomen in het bos zo beter kunt onderscheiden. Dit overzicht geeft dan ook geen volledige informatie, maar kan wellicht helpend zijn in je zoektocht.

Het is een kwestie van smaak en voorkeur, wat het beste bij je past. Het schijnt toch vooral belangrijk te zijn voor therapiesucces, dat je vertrouwen hebt in de therapeut die je kiest en je veilig genoeg voelt om te durven voelen (en eerlijk en open te zijn). Ga dus niet in therapie of door met therapie als je dat niet voelt, de kans is klein dat de therapie zal werken. Vandaar dat een kennismakingsgesprek bij mij altijd mogelijk is, zodat je kunt ervaren of je dat vertrouwen en die veiligheid bij mij voelt.

Aan dat vertrouwen draagt bij dat je je kunt vinden in de manier van werken en denken, vandaar ook dit overzicht. Vind je het fijn om uitgebreider te lezen over de Integratieve methode, scroll dan verder omlaag.

 

Integratieve aanpak
IP (Integratieve Psychotherapie) is een veelzijdige en zeer breed inzetbare therapie voor psychische klachten. Ze is altijd in ontwikkeling en voegt belangrijke stromingen binnen de psychotherapie samen, op basis van onderzoek en ervaring.

 

In de IP wordt de mens als één geheel gezien. Een wisselwerking tussen het fysieke, emotionele, gedragsmatige, mentale, sociale en existentiële/spirituele. Soms wordt een deel van dat geheel echter als zo lastig en vervelend ervaren dat je het liever kwijt bent dan rijk (en daar naar handelt). Het doel van Integratieve Psychotherapie is om ook dat wat je niet leuk vindt van jezelf weer toe te laten tot dat geheel (integreren). Zodat je dan jezelf helemaal kunt accepteren, kunt merken welke positieve kanten dat deel met zich meebrengt en dat áls je weer bang of boos wordt (of waar je ook last van hebt) je dan nog steeds beschikking hebt over al je mogelijkheden en vaardigheden in plaats van erdoor belemmerd te worden. Je kan je weer compleet te voelen.

Integratie in de praktijk
In de therapie streven we dus naar integratie op psychisch niveau. Dat wil zeggen dat je de verschillende delen of kanten die je in jezelf kunt ervaren, samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan: ik wil meer sporten/studeren/tijd aan mijzelf besteden/assertief zijn/etc, maar toch lukt het niet. Alsof je aan de ene kant wel wil en aan de andere kant ook niet. Je kunt je wellicht wel voorstellen dat als je zo’n intern conflict oplost (zo heet dat), je meer toe komt aan dat wat je echt wil en meer energie en voldoening ervaart.

Een ander voorbeeld is, zorgen voor hereniging met je innerlijke kind. Het innerlijke kind staat dan symbool voor je ineens weer voelen zoals vroeger of jonger dan je eigenlijk bent. Zo worden ook de eigenschappen van dat 'jongere deel' weer toegankelijk voor je (bijvoorbeeld creativiteit en speelsheid) samen met je kwaliteiten en vaardigheden als volwassene, ook op momenten die eerst lastig waren.

Behandeling van de kern van het probleem
IP betekent therapie op maat. Therapie die aansluit op jouw doelen en behoeften, zodat jij tot je recht komt en je optimaal kunt ontwikkelen. Klachten worden in de kern aangepakt door deze rechtstreeks te benaderen en aan te spreken (o.a. in het onbewuste), zodat je een diepe verandering teweeg brengt. Een aantal voorbeelden van werkzame technieken: actieve imaginaties/visualisaties, miniopstelling, creatief (klei, tekenen), etc.

Waarom geen diagnoses volgens de DSM
Bij diagnoses volgens de DSM moet je denken aan labels als depressie, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, ADHD, etc. Ze blijken irrelevant voor het kiezen van de type benadering. Jouw ervaring en doelen, jouw persoonlijkheid(sdelen) en jouw contexten zijn dat wel. Hier legt psychiater Jim van Os het uit, bekijk de video:

 


Jouw rol in de therapie
De cliënt wordt gezien als de expert van zijn eigen klachten en ook in het oplossen daarvan. Hoe kan dat? De therapeut begeleidt in het ontdekken van de krachten en gezonde delen van de cliënt en stimuleert tot het inzetten van die eigen (innerlijke) hulpbronnen en creativiteit. Zoals je zelfhelend vermogen hebt bij bijvoorbeeld een schaafwond. Omdat je dus zelf leert klachten vanbinnen (en in de buitenwereld) aan te pakken en op te lossen, hoef je niet meer afhankelijk te zijn van wat niet werkt. Je zal daarom relatief veel zelf aan de slag gaan, zo heb je maximaal profijt van de therapie en kan je zelfstandig verder: De cliënt weet het, wil het, kan het en doet het. De therapeut begeleidt.

Doelgericht
Omdat we doelgericht werken en snel tot de kern komen kan de therapie (zeer) kortdurend zijn (1-5 sessies of 5-15 sessies), afhankelijk van je mogelijkheden, doelen, wensen en ervaring. Lange(re) trajecten zijn ook mogelijk.

Psycholoog en Integratief Therapeut - drs. Alessandra Sichi Praktijk voor Integratieve Psychotherapie  -  06 44 190 172 - e-mail - N.Beetsstraat 128 Amsterdam - Lid: VIT, RBCZ, kvk